Innovatieve, disruptieve ontwikkelingen ontstaan vaak bij toeval. Zo kreeg de Chinese fabrikant Haier klachten van boeren die vonden dat de wasmachines van het bedrijf veel te snel stuk gingen. Wat bleek? Ze gebruikten de machines voor het wassen van aardappelen. Haier zag een kans en ontwikkelde de aardappelwasmachine. Dit geeft aan dat bedrijven die meegaan in ontwikkelingen de beste overlevingskansen hebben. Digitale transformatie is een van de grote aanjagers van innovatie. Onderzoeksbureau Gartner zet elk jaar de belangrijkste techtrends op een rij. In deze blog leest u meer over waarom die ook voor uw organisatie van belang zijn.

Veel bedrijven zijn vooral bezig met de korte termijn, vooral nu energieprijzen hoog zijn en sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Techtrends hebben vaak weinig prioriteit. Toch is het geen toeval dat grote organisaties als Nasa, Google, Cisco en Ford allemaal werken met trendwatchers. Ze hebben hun lesje geleerd van Kodak en Nokia. Daarom groeit het besef dat technologie helpt om betere beslissingen te nemen, voorspellingen te doen, bedrijfsprocessen te optimaliseren, en bedrijfsdoelstellingen eerder te realiseren. 

De belangrijkste trends

Gartner noemt voor 2023 drie kernthema’s in technologie: optimaliseren, schalen en pionieren.

  1. Met optimaliseren bedoelt Gartner vooral het leggen van een stabiele digitale basis. Een betrouwbaar werkende IT-infrastructuur, die bovendien de snelheid biedt om inzichten op te doen uit real-time data. In verschillende branches worden hiermee door artificial intelligence gedreven toepassingen gevoed. Retailers doen zo bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbevelingen, op het juiste moment en via het juiste kanaal. Ook het algoritme van Spotify analyseert luistergedrag en biedt muziek aan die de meeste kans maakt om in de smaak te vallen.
  2. Schalen maakt organisaties wendbaarder en veerkrachtiger. Clouddiensten zijn hier bij uitstek geschikt voor. Die kunnen capaciteit afstemmen op de behoefte, waardoor bijvoorbeeld een ticketverkoopsysteem niet plat gaat, ook niet als plots duizenden mensen tegelijk een kaartje willen kopen. Zo speelt u dus flexibel in op behoefte. Dit kan ook op een andere manier: bijvoorbeeld door uit de cloud gebruiksvriendelijke ontwikkelplatforms af te nemen. Daarmee brengt u veel sneller een nieuwe app naar de markt.
  3. Pionieren betekent vooral durven. Dingen uitproberen. Gartner noemt de superapps als voorbeeld: dit zijn een soort alles-in-één apps die allerlei functies en diensten combineren, zodat gebruikers niet steeds tussen allerlei apps hoeven te schakelen. Elon Musk is een van die ondernemers die zoekt naar de ‘heilige graal onder de apps’. In China is die al gevonden, door WeChat. Wat begon als een chat-app, biedt inmiddels ook de mogelijkheid om een taxi te bestellen, een vlucht te boeken, een verzekering af te sluiten en bankzaken te regelen. Gartner voorspelt dat in 2027 de helft van de wereldbevolking dagelijks actief meerdere superapps gebruikt.

Duurzaamheid is een thema op elk terrein

Duurzaamheid ziet Gartner als onderdeel van elke technologietrend voor 2023. Het gaat dan vooral om het efficiënt gebruik van IT-resources, zowel on-premise als in de cloud. Turbonomics van IBM en Spot van NetApp zijn voorbeelden van oplossingen die helpen om optimaal met capaciteit om te gaan. Daardoor kunnen servers uit, wat energie spaart en de CO2-footprint verlaagt. Dit scheelt in uw portemonnee, maar maakt uw bedrijf ook aantrekkelijk. 76 procent van de consumenten vindt bedrijven die een hoger maatschappelijk doel nastreven sympathieker. Bij aanbestedingen hebben milieubewuste ondernemingen vaak ook een streepje voor.

Hoe te beginnen?

Het kan beangstigend zijn om stappen te gaan zetten in digitale versnelling. Wat helpt is klein beginnen, met het automatiseren van eenvoudige, standaard werkzaamheden. Dat zorgt al voor een versnelling waar klanten en medewerkers blij van worden. Ook is het vaak een uitdaging om genoeg kennis te hebben van nieuwe technologie, wat een voorwaarde is om er waarde uit te halen. U en uw mensen kunnen nu eenmaal niet alles weten. In dat geval biedt samenwerken met een partner uitkomst.

Advanced Programs helpt

Advanced Programs is een echte kennispartij. Medewerkers besteden zo’n 15 procent van hun tijd aan cursussen en opleidingen. Wij kunnen u helpen met advies, oplossingen en praktische hulp, toegespitst op deze drie terreinen die u ook prominent op onze website terugvindt:

  • Betrouwbare ICT-infrastructuur: een stabiel en toekomstbestendig IT-landschap is essentieel voor wie datagedreven wil werken, beter onderbouwde beslissingen wil nemen en real-time inzicht wil halen uit data.
  • Applicatiemodernisering: sneller voldoen aan de wensen van de business, sneller inspelen op verandering. Met een low-code platform maken wij het mogelijk om nieuwe functies toe te voegen aan bestaande systemen en om compleet nieuwe toepassingen te bouwen.
  • Slimmer door data: alle data beschikbaar met één druk op de knop. Wij brengen door koppelingen en integraties data samen op één plek. Zo komt informatie eerder en completer beschikbaar.

Kenmerkend voor onze dienstverlening is dat we goed luisteren naar uw behoefte en samen komen tot de best passende oplossing. Een oplossing die business value oplevert. Samen stippelen we een strategie uit die ervoor zorgt dat uw organisatie de wendbaarheid krijgt die nodig is om snel in te spelen op verandering. Zo werkt u gericht aan het vergroten van uw innovatiekracht en bent u niet  afhankelijk van toeval, zoals in het voorbeeld van de aardappelwasmachine.

Wilt u meer weten over wat Advanced Programs voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.