Iedereen die pakketsoftware gebruikt, gebruikt waarschijnlijk allerlei functionaliteiten niet, of ondervindt daarvan zelfs hinder. Terwijl andere, gewenste features juist ontbreken. Maatwerk kan leemtes opvullen, maar heeft nadelen. Zo zijn de initiële kosten vaak hoog, en kan er afhankelijkheid ontstaan van ontwikkelaars, voor onder meer beheer en aanpassingen. Gelukkig is er een alternatief: Microsoft Power Apps. In deze blog leest u meer over de meerwaarde en aandachtspunten van gestandaardiseerd maatwerk.

Ooit had iedere organisatie software, die helemaal van de grond af was opgebouwd en volledig afgestemd op de eigen wensen en eisen. Maar maatwerk is duur en veroudert snel. Later kwam pakketsoftware op. Na een zware implementatie is het pakket beschikbaar. Vaak voldoet het generieke karakter maar tijdelijk. Als er nieuwe wensen ontstaan dan is maatwerk, Excel of een her-implementatie noodzakelijk.

Gestandaardiseerd maatwerk

Met Microsoft Power Apps beschikken organisaties over een krachtige, grafische ontwikkelomgeving die een brug slaat tussen maatwerk en pakketsoftware: gestandaardiseerd maatwerk. Het gebruik van low-code maakt de oplossing enorm productief. De naam zegt het al: er is weinig code nodig, door een visuelere manier van programmeren met voorgedefinieerde software componenten. Voorzieningen voor bijvoorbeeld infrastructuur en security zijn al ingebouwd. Hierdoor zijn zaken als governance en compliance gewaarborgd.

Bedrijven kunnen met Power Apps niet alleen veel sneller kwalitatief goede applicaties lanceren, maar ze zijn er ook zeker van dat die de volle honderd procent aan functionaliteiten bieden die ze nodig hebben voor hun zakelijke behoeften.

Maar Power Apps biedt meer voordelen:

  • applicaties verouderen nooit doordat op ieder moment functionaliteiten kunnen worden aangepast of toegevoegd;
  • deze software is altijd beschikbaar op meerdere (mobiele) apparaten;
  • de mogelijkheid om bedrijfsprocessen sterk te automatiseren (wat zorgt voor meer snelheid en minder kans op fouten);
  • suggesties voor optimalisaties, dankzij generative AI die als digitale assistent werkt voor ontwikkelaars.

Oplossing voor gegevens fragmentatie

Naast de krachtige voorzieningen zoals infrastructuur en security, biedt het ontwikkelplatform ook een modern koppelvlak. Hiermee kunnen alle hedendaagse systemen automatisch gekoppeld worden. Gebruikers hebben, onafhankelijk van plaats en tijd, toegang tot dezelfde, meest actuele informatie. Dit helpt organisaties om beter onderbouwde beslissingen te nemen en om sneller in te spelen op veranderende omstandigheden.

Een praktisch voorbeeld: veel bedrijven gebruiken het softwarepakket Excel, maar lopen tegen beperkingen aan, vooral als ze groeien. Handmatige invoer is foutgevoelig en het risico bestaat dat er steeds meer spreadsheets in omloop komen. Er ontstaat al snel een onoverzichtelijke, gefragmenteerde situatie. Dit kan grote, ongewenste operationele gevolgen hebben. Denk aan de zorg, waarin een gebrekkige planning ertoe kan leiden dat patiënten niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. In de maakindustrie is het denkbaar dat bestellingen niet tijdig worden gedaan, waardoor voorraad ontbreekt.

Grip op IT

Een met Power Apps gemaakte applicatie sluit permanent aan bij bedrijfsbehoeften en helpt zo faalkosten, imagoschade en andere mogelijke negatieve gevolgen van maatwerk en pakketsoftware voorkomen. Doordat er een eind komt aan fragmentering, krijgen beheerders meer grip op IT en ontstaat ruimte voor innovatie en groei.

Het gebruik van Power Apps brengt echter ook aandachtspunten met zich mee:

  • om te optimaliseren is compleet inzicht nodig in de eigen processen;
  • het gemak waarmee applicaties zijn uit te breiden en aan te passen, maakt stringent projectmanagement nodig, zodat applicaties tijdig en binnen budget worden opgeleverd.

SLTN Advanced Programs is een ervaren en gecertificeerde Power Apps-specialist. Doordat we beschikken over een grote collectie zelf ontwikkelde componenten, van hoge kwaliteit, kunnen we extra waarde toevoegen aan uw zakelijke applicaties.

Wilt u meer weten of kunt u hulp gebruiken bij het uitwerken van een business case? Neem dan contact met ons op.