Toen Kevin Ashton in 1999 tijdens een presentatie voor Proctor & Gamble voor het eerst de term Internet of Things (IoT) gebruikte, kon hij vast niet voorzien dat het zó snel zou gaan. In 2008 werd al een mijlpaal bereikt toen het aantal verbonden apparaten het aantal mensen op de planeet overtrof. Naar verwachting komen we eind 2024 uit op het duizelingwekkende aantal van 207 miljard apparaten. In deze blog leest u meer over de businessvoordelen van IoT en welke ontwikkelingen komend jaar de boventoon gaan voeren.

Een groot deel van de groei van IoT is toe te schrijven aan consumententechnologie (denk aan de populariteit van wearables zoals smartwatches). Toch zijn er ook eigenschappen die voor bedrijven waardevol zijn.

De belangrijkste businessvoordelen van IoT

Met name deze twee onderstaande punten hebben waarde voor bedrijven:

  • Automatisering: apparaten communiceren rechtstreeks met elkaar, waardoor minder tussenkomst van mensen nodig is.
  • Connectiviteit: door cloudcomputing en draadloze verbindingen hebben we overal en altijd snel toegang tot data.

Door IoT-oplossingen kunnen mensen dus productiever zijn. Ook ontstaan kansen om bedrijfsprocessen efficiënter en duurzamer in te richten. Een eenvoudige bewegingssensor kan al zorgen voor een lager energieverbruik, wat meteen scheelt in de kosten. Het einde van de groei van het aantal IoT-apparaten is dan ook nog lang niet in zicht.

Wat zit er dit jaar aan te komen?

De vooraanstaande Amerikaanse futoroloog Bernard Marr denkt dat 2024 onder meer in het teken staat van deze trends:

  • Net als vorig jaar is er veel aandacht voor security en privacy: want hoe meer apparaten met uw netwerk verbonden zijn, hoe meer potentiële toegangsdeuren open staan voor hackers. Nu veel organisaties het hybride werken definitief omarmen is dit een groter gevaar dan ooit.
  • Een andere ontwikkeling die al eerder is ingezet maar dit jaar nog sterker doorzet, is de toename van IoT in de zorg. Aanjagers hiervoor zijn de personeelstekorten in de zorg en de stijgende zorgvraag door de vergrijzing. IoT apparatuur biedt onder meer mogelijkheden om de gezondheid van mensen op afstand te monitoren. Daarnaast kunnen oplossingen die generative AI gebruiken helpen om patiëntendata diepgaander te analyseren, wat bijvoorbeeld sneller tot de juiste diagnose kan leiden.
  • Meer IoT in retail: denk aan apparatuur voorzien van sensoren en RFID tags. Dat maakt het mogelijk om voorraadbeheer te stroomlijnen doordat systemen opmerken dat schappen leeg raken en zelfstandig de acties in gang zetten die nodig zijn om nieuwe producten geleverd te krijgen. Ook de kassaloze winkel komt zo dichterbij.

Verder voorspelt Marr dat het gebruik van digital twins verder doorzet: daarmee is het eenvoudig om scenario’s te simuleren en te kijken wat de gevolgen zijn. Die scenario’s hebben volgens hem steeds vaker een duurzaam doel: denk aan IoT sensors in slimme gebouwen die helpen om energie te besparen. In steden worden ze toegepast in bijvoorbeeld slimme verkeerslichten, waardoor het verkeer beter doorstroomt en uitstoot afneemt.

Het belang van een IoT-partner

Het IoT biedt inmiddels haast onbegrensde mogelijkheden om kosten te verlagen, efficiënter te werken en te verduurzamen. Het kan echter een uitdaging zijn om apparaten op de juiste manier in te passen in een netwerk, te beveiligen, te beheren en te onderhouden. Dit vraagt om specialistische kennis en ervaring die niet altijd even makkelijk te vinden is.

SLTN Advanced Programs is een partij die op de hoogte is van de laatste technologische ontwikkelingen. Wij kunnen u helpen om uw bestaande omgeving te moderniseren en om een basis te leggen die ervoor zorgt dat IoT betrouwbaar werkt en bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat.

Meer weten over wat SLTN Advanced Programs voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.