Toen Kevin Ashton in 1999 tijdens een presentatie voor Proctor & Gamble voor het eerst de term Internet of Things (IoT) gebruikte, kon hij vast niet voorzien dat we in 2023 al naar 43 miljard verbonden apparaten gaan. De Britse techpioneer sprak destijds over het voorzien van apparaten van RFID-chips, zodat ze altijd te traceren zijn. Ziekenhuizen gebruiken deze tags nog altijd, om te voorkomen dat instrumenten kwijtraken.

Het gaat razendsnel met de groei van het Internet of Things. In 2008 werd een mijlpaal bereikt toen er voor het eerst meer verbonden apparaten waren op onze planeet dan mensen. Al onze computers en smartphones zijn natuurlijk verbonden met internet. Huizen hebben slimme meters en thermostaten. Op een grotere schaal zijn er steeds meer smart buildings en zelfs smart cities.

Bovendien groeit het aantal toepassingen. De eerder genoemde RFID-tags in ziekenhuizen bijvoorbeeld, geven óók inzicht in welke instrumenten een chirurg allemaal gebruikt tijdens een operatie. Die informatie wordt vervolgens weer gebruikt voor trainingen.

Lees in deze blog meer over:

  • de belangrijkste voordelen van IoT voor bedrijven;
  • welke ontwikkelingen dit jaar de boventoon gaan voeren;
  • wat het belang is van een IoT-partner.

De belangrijkste businessvoordelen van IoT

Hoewel een groot deel van de groei van IoT is toe te schrijven aan consumententechnologie zijn er ook eigenschappen die voor bedrijven waardevol zijn. Met name deze twee onderstaande punten zorgen voor businessvoordeel.

  1. Automation: apparaten communiceren rechtstreeks met elkaar, waardoor minder tussenkomst van mensen nodig is.
  2. Connectiviteit: door cloudcomputing en draadloze verbindingen hebben we overal en altijd snel toegang tot data.

Door IoT-oplossingen kunnen mensen dus productiever zijn. Ook ontstaan kansen om bedrijfsprocessen efficiënter en duurzamer in te richten. Een eenvoudige bewegingssensor kan al zorgen voor een lager energieverbruik, wat meteen scheelt in de -kosten. Het einde van de groei van het aantal IoT-apparaten is dan ook nog lang niet in zicht. Wat zijn de gevolgen daarvan?

De ontwikkelingen die in 2023 op de voorgrond staan

Volgens de vooraanstaande Amerikaanse futoroloog Bernard Marr staat 2023 in het teken van:

  • Metaverse en digital twins

Het Metaverse komt eraan en digital twins krijgen nieuwe functies. Met een digital twin kunnen bedrijven een realistische, virtuele kopie maken van bijvoorbeeld een fabrieksinstallatie. Hiervoor gebruiken ze ook data van IoT-sensoren. In deze digitale omgeving kunnen ze eenvoudig veranderingen doorvoeren, diverse scenario’s simuleren, en kijken wat de gevolgen zijn. Met een VR-bril is het mogelijk om deze alternatieve wereld binnen te treden, via het Metaverse, en beter te begrijpen. 

  • Security

Hoeveel gemak IoT-apparaten ook opleveren, ze maken bedrijven ook kwetsbaar voor cyberaanvallen. Elk apparaat dat erbij komt vormt weer een nieuwe, potentiële toegangspoort voor hackers tot een bedrijfsnetwerk. Bedrijven moeten daarom maatregelen nemen, want vanaf 2024 zijn slecht beveiligde IoT-apparaten in de hele EU verboden.

  • Meer IoT in de zorg

IoT verbetert de concurrentiepositie van organisaties in vrijwel elke branche, maar Marr licht de zorg eruit als sector waarin veel voordeel te halen valt. Hij doet dat omdat hij in wearables echte gamechangers ziet. Draagbare apparaten houden belangrijke gegevens bij, zoals hartslag en bloeddruk. Ze kunnen alarm slaan als iemand valt. Zo kunnen professionals 24/7 op afstand in de gaten houden of iemand hulp nodig heeft en kunnen ze efficiënter zorg verlenen.

  • Privacy issues

IoT-apparaten maken het leven makkelijk. Zo kan een camera met gezichtsherkenning helpen om wachtrijen op een vliegveld te verminderen. Mensen hoeven dan niet hun paspoort te laten zien. Maar met de beelden die apparaten genereren, moet verantwoord worden omgegaan. De EU komt daarom nog dit jaar met nieuwe wetgeving die onze privacy beter moet beschermen.

Het belang van een IoT-partner

IoT helpt organisaties dus om kosten te verlagen, efficiënter te werken, verspilling tegen te gaan en slimmer te werken.  De mogelijkheden zijn haast onbegrensd. Het kan echter een uitdaging zijn om apparaten op de juiste manier in te passen in een netwerk, te beveiligen, te beheren en te onderhouden. Dit vraagt om kennis en ervaring die niet altijd even makkelijk te vinden is.

Advanced Programs is een partij die op de hoogte is van de laatste technologische ontwikkelingen. Wij kunnen u helpen om een data architectuur te realiseren die ervoor zorgt dat IoT betrouwbaar werkt en bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat.

Meer weten over wat Advanced Programs voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.