IBM presenteert een nieuwe serverlijn die het mogelijk maakt om gebruik te maken van artificiële intelligentie (ai). De nieuwe generatie Power System Servers bevat een Power9-chip die is ontwikkeld op de groeiende vraag van rekenkracht voor ai-taken. Zoals slimme analyse van grote databestanden en de inzet van zelflerende systemen. Dit nieuws werd gedeeld door Computable.

IBM Power 9 met AI

IBM heeft vier jaar aan de nieuwe chip voor zijn serverlijn gewerkt. Het werkte onder meer samen met Nvidia en Xylinx die processoren op videokaarten (gpu’s), accelerators en andere technologie leveren voor de nieuwe serverlijn.

IBM: ‘Artificiële intelligentie (ai) is één van de meest ingrijpende technologische revoluties van de laatste jaren. Het klassieke programmeren met geformaliseerde code heeft plaats gemaakt voor neurale netwerken, machine learning en zelflerende systemen. Op basis van enorme hoeveelheden, soms ongestructureerde, data kunnen ai-systemen zelf leren. Eén van de grootste uitdagingen waar we bij ai mee kampen is de gigantische rekenkracht die het verwerken en combineren van enorme datasets vergt. Daar is bestaande architectuur niet op berekend.’

De nieuwe Power System Servers werd 5 december 2017 gepresenteerd tijdens de AI Summit in New York. Bob Picciano hoofd van de IBM-divisie voor cognitieve systemen presenteerde de nieuwe lijn. Advanced Programs is specialist op het gebied van IBM Power i & Cognitive computing.