Icarus Advanced Programs

Dit jaar draagt Advanced Programs bij aan de kerstwens van René. De wens van René is dat iedereen met een lichamelijke en/of psychische aandoening die met IT wilt werken, dat ook kan! Om ervoor te zorgen dat de tweede vestiging in Zeist aan alle wensen voldoet, helpt Advanced Programs met een kerstdonatie.

René is 23 jaar en heeft cerebrale parese, een niet-aangeboren hersenafwijking. ‘Zonder vleugels kun je ook vliegen’ is het motief van Project Icarus, dat is opgezet in Culemborg door onder andere René. Bij Icarus kunnen jongeren met een beperking zichzelf ontwikkelen in het werken met computers. En niet alleen dat. Ook plezier maken is belangrijk, daarom staan er filmavonden, een zomerse barbecue, avondjes uit en netwerkborrels op het programma.

De zus van René, Angelique aan het woord: “Zijn grootste wens was om collega’s te hebben. Dat is niet overdreven, toch? Er zijn veel meer jongeren die net als René zeven dagen thuiszitten, terwijl ze dolgraag productief willen zijn. Werkgevers zijn niet ongenegen om mensen met een beperking in dienst te nemen. Maar in de praktijk is het lastig, want ze zijn sneller moe en er is altijd iemand nodig voor toiletbezoek. Kijk je naar dagbesteding, dan is er in ruime mate aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking, maar vrijwel niet voor mensen met een lichamelijke beperking die cognitief wél vaardig zijn. Dus zijn we zelf begonnen met Project Icarus. René liet zich daarin zeker niet onbetuigd. Als die iets wil, krijgt hij het voor elkaar.”

Angelique Steen, bedrijfskundige van huis uit, heeft zich inmiddels als ‘fulltimevrijwilliger’ op het project voor haar broertje gestort. Na twee jaar van voorbereiden, pand zoeken, fondsen werven, inrichten, concepten uitwerken en deelnemers vinden is de zaak op de rails: “We willen uitgroeien naar zes deelnemers per dagdeel, zo’n vijftien tot twintig personen. Qua werkzaamheden beginnen we met het studeren voor een Europees computerpaspoort. Daarnaast hebben we ook enkele opdrachten, zoals het testen van apps. In februari 2018 gaat de tweede vestiging in Zeist open.”

Lees meer over Icarus op de website: www.project-icarus.nl.