Wat geef je jongeren met een beperking en een passie voor ICT? Een programmeerbare, game-playing robot. Of nog beter, 2 robots. Afgelopen woensdag overhandigde Ruud Vodegel, directeur Advanced Programs, de robots aan Rene van Rixel, oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van project-Icarus. Met de robots kunnen de jongeren van project Icarus leren programmeren en games spelen naast hun ‘echte’ werk: in hun dagbesteding ontwikkelen de jongeren websites, video’s en games. Rene: “Het is superleuk om samen bezig te zijn met ICT en veel plezier te maken!” Ruud: “Dat is precies wat ons zo aanspreekt aan project Icarus.”

Sinds vorig jaar is Advanced Programs verbonden met project Icarus. Icarus verzorgt ICT dagbesteding in Culemborg en in Zeist. Project Icarus is opgericht door Rene (24 jaar). Hij heeft cerebrale parese. Zijn hersenen geven verkeerde signalen af aan zijn spieren. Daarom zit René in een rolstoel en kan hij moeilijk praten. Dat alles weerhoudt hem niet om zijn passie voor ICT in praktijk te brengen. Met aangepaste muisknoppen en speciale software kan Rene zijn computer bedienen. Op die manier kan hij volledige websites ontwikkelen. Rene: “Ik ben lichamelijk beperkt, niet geestelijk. Net als ieder ander wil ik mijzelf blijven ontwikkelen.”

Bovendien jaagt Rene met project Icarus zijn grote droom na. Hij wil dat iedereen met een lichamelijke en/of psychische aandoening die met ICT wilt werken, dat ook kan! De twee vestigingen van project Icarus zijn wat hem betreft dan ook een voorproefje voor een landelijk netwerk. Ruud: “Wij dragen hier graag een steentje aan bij.” De verbinding tussen Advanced Programs en Project Icarus is ontstaan via het MVO Platform Samen voor Zeist dat zich inzet om maatschappelijk betrokken ondernemen te stimuleren. Ruud: “Eén van onze kernwaarden is verantwoordelijkheid nemen. Dat gaat bij ons verder dan ons kantoor of onze medewerkers.”

Lees meer over Icarus op de website: www.project-icarus.nl.

Lees meer over Samen voor Zeist op de website: https://samenvoorzeist.nl/