Slimmer worden door data is een ambitie die veel organisaties koesteren. Ze experimenteren met data science, voorspellende modellen en analytics, maar lopen daarbij vaak tegen de beperkingen van hun IT-landschap aan. Een inflexibele, complexe infrastructuur met verouderde technologie en veel ‘losse’ oplossingen (point solutions) werkt remmend. In deze blog leest u meer over waarom SLTN Advanced Programs de partij is om de vaart erin te brengen, met een platform voor analytics. Reageer snel en adequaat op nieuwe ontwikkelingen, haal bedrijfsdoelen en verhoog winstgevendheid.

Datagedreven werken levert in allerlei sectoren voordelen op. Een energieleverancier bijvoorbeeld, kan stroomproductie optimaal plannen als er meer zekerheid is over de vraag die komt. Data Scientists voeden hun modellen daarom met allerlei data: het verbruik in het verleden, de weersverwachting, energieconsumptie en productie in andere landen. Als door de coronacrisis meer mensen thuis werken, nemen ze die invloed ook mee in de voorspelling.

In het onderwijs kunnen door informatiebronnen te combineren ook nieuwe verbanden aan het licht komen. Bijvoorbeeld tussen de afstand tot school, spijbelgedrag en lage cijfers. Een school kan daar dan gericht actie op ondernemen.

Data-analytics brengt vier grote uitdagingen met zich mee

Bedrijven en instellingen kunnen dus van alles doen met data die ze al in huis hebben. Techniek helpt om meer waarde te halen uit data. Een traditionele IT-omgeving kampt echter met uitdagingen als:

  1. Gebrek aan flexibiliteit.
  2. Complexiteit.
  3. Traagheid.
  4. Slechte datakwaliteit.

Uitdaging 1: Data moet met een druk op de knop beschikbaar zijn maar door de alsmaar groeiende berg data blijkt dit in de praktijk knap lastig.

Uitdaging 2: Data ligt door een gebrek aan integratie vaak opgeslagen door de hele organisatie. Om gegevens samen te brengen is veel handwerk nodig.

Uitdaging 3: De business vraagt vaak in hoog tempo om nieuwe apps en real time inzicht in data. Verouderde systemen leveren die snelheid niet.

Uitdaging 4: Bedrijven gebruiken soms honderden apps, die data allemaal op hun eigen manier opslaan. Om data geschikt te maken voor analyse is het nodig om ze te ontdubbelen en juist te labelen.

Een modern platform neemt belemmeringen weg

Een platform voor data-analytics of Business Intelligence (BI) lost al deze uitdagingen op. Het ordent en labelt data, verzamelt alles op één plek en presenteert uitkomsten van analyses op een visuele manier. Zo komen trends aan de oppervlakte. Dat helpt om beter onderbouwde beslissingen te nemen en eerder actie te ondernemen.

Een modern BI-platform, gebaseerd op cloudtechnologie van bijvoorbeeld Azure of Google, kan snel opschalen voor meer opslagcapaciteit en snelheid. Alleen betalen voor gebruik maakt deze werkwijze kosteneffectief. Omdat het gangbare aanbieders zijn, is er veel kennis over beschikbaar in de markt. Dat draagt bij aan snelle implementatie en goede support. De kunst is om unieke businesswaarde te integreren in het dataplatform, waardoor die makkelijk toegankelijk is voor de hele organisatie.

SLTN Advanced Programs zorgt voor een overgang zonder verstoring

SLTN Advanced Programs is een partij die kennis koppelt aan ervaring. Een partner die begrijpt dat een overgang naar de cloud grote impact heeft en dit traject soepel laat verlopen, zonder verstoring van bedrijfskritische processen.

Daarnaast denkt SLTN Advanced Programs mee over het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen met een BI-platform. Door de oplossing af te nemen als service, bent u zeker van stabiele werking en up-to-date security. Uw IT-mensen kunnen zich focussen op de business.

Een analytics-platform maakt het dus eenvoudig om echt slimmer te worden door data. Dat betekent: minder sturen op gevoel en sneller kunnen inspelen op verandering.

 

 


Klantcase PZEM

Data Science in het Data Platform

Data gedreven werken is de basis van het ‘PZEM van de toekomst’. Hoe beter we gebruik kunnen maken van alle beschikbare data en modellen hoe beter we onze producten en diensten aan kunnen bieden aan onze (potentiële) klanten. Het is de basis voor de strategie van gebalanceerde groei.

De inrichting van de PZEM Data Science omgeving in de Microsoft Azure omgeving in combinatie met het PZEM Data Platform zorgt voor een stabiele, schaalbare en toekomst vaste oplossing voor de Data Analytics modellen. Gekozen is voor een design met ‘een toekomst vaste oplossing’ die kan meegroeien met de behoefte van de PZEM organisatie.

Case SLTN Advanced Programs

SLTN Advanced Programs heeft de architectuur van de PZEM Data Science omgeving uitgewerkt en de werking in een PoC aangetoond. Na akkoord door PZEM, heeft SLTN Advanced Programs de inrichting van de omgeving voor haar rekening genomen en PZEM ondersteund bij de migratie.

“Door gebruik te maken van Microsoft Azure in combinatie met technieken als Data Bricks, Matlab en Python is PZEM in staat om te transformeren naar een complete digitale energie leverancier”  -Rolf Daalder, Manager IT, PZEM

Over PZEM

Bij PZEM produceren we energie, dag in, dag uit. Op onze handelsvloer optimaliseren en verhandelen we deze portfolio 24 uur per dag, 7 dagen per week. Uiteindelijk leveren wij onze energie tegen een zo scherp mogelijke prijs aan zware industrieën maar ook supermarktketens, vakantieparken, timmerfabrieken en glastuinbouwbedrijven. Meer over PZEM ga naar: pzem.nl/over-ons