Tableau heeft een mooie nieuwe feature uitgebracht: Data Catalog. Dit is een nieuw onderdeel van de Tableau Server add-on “Data Management”. Met Data Catalog kunt u snel en eenvoudig de data(bronnen) achterhalen van een bepaald report, dashboard of berekening. Daarmee geeft Data Catalog een transparant en compleet inzicht in de gebruikte data(bronnen).

Tableau is een self service product en een effectief middel om te komen tot een snelle analyse en reporting. Daarmee is er ook echter ruimte voor verschillen in interpretaties en in het gebruik van data bronnen. In de praktijk rijst daardoor regelmatig de vraag waarom iemand gekomen is tot een bepaald resultaat. “Weerspiegelt een groei in Sales bijvoorbeeld wel de werkelijke groei van het bedrijf?” Of “Is een dip in de trend ook echt een dip geweest of missen we een gedeelte van de data-set?”.

Om betrouwbare informatie te verkrijgen over databronnen en het gebruik ervan te valideren, moet een dataspecialist graven en uitzoeken waar de data vandaan komt. Dit noemen we ook wel de “metadata” van een data-set. Dit uitzoekwerk kan veel tijd in beslag nemen. Zeker in een Tableau Server omgeving wordt dat uitzoekwerk bemoeilijkt door grote hoeveelheden aan data sources, workbooks, filters, projecten en users.

Daarom is er nu Data Catalog! Daarmee kunt u eenvoudig de gebruikte data(bronnen) inzien.

Tableau is op zoek naar de juiste balans tussen mogelijkheden (enablement) en beheersbaarheid (governance). Ik ben van mening dat de add-on “Data Management” hier aan mooie bijdrage aan levert. Bekijk zelf de mogelijkheden van deze add-on waarin ook data preparatie geautomatiseerd en beheersbaar wordt gemaakt in de serveromgeving van Tableau.

Lees voor meer informatie over deze nieuwe feature dit whitepaper.

 

door Jan Rodenburg, Business Intelligence, Online Marketing and Data Analytics specialist bij Advanced Programs