Wilt u inzichten verkrijgen uit data, maar niet programmeren of op een andere manier deze technisch in elkaar zetten? Dan is Ask Data van Tableau uw oplossing. Met deze toevoeging in Tableau 2019.1 kunt u uw vraag stellen, waarop Tableau deze interpreteert en een interactieve visualisatie voor u genereert.

Ask Data is ontworpen om met data te werken die gepubliceerd is op Tableau Server of Tableau Online. Het slimme aan Ask Data is dat Tableau de dataset die u gebruikt, verrijkt met meta-data waardoor u snel antwoord kunt krijgen op vragen als: “Wat is de gemiddelde omzet per kwartaal”, “Wat is de minimale looptijd van een contract” en “Welke klant heeft de hoogste omzet?”.

Wat betekent dit voor uw data team?

Voor data analisten en data stewards blijft er overigens voldoende werk en uitdaging. De data moet immers 1) goed geprepareerd worden voordat Ask Data toegepast kan worden; 2) voorzien zijn van logische namen voor de measures en dimensions; 3) alle variabelen moeten op de juiste manier zijn opgeslagen (kosten als ‘currency’). Door zich in te leven in de eindgebruiker kunnen de data analisten/stewards bedenken welke zoektermen er geformuleerd zullen worden. Op basis hiervan kunnen ze de data prepareren, de juiste variabelen instellen en zorgen dat alle variabelen in de juiste format staan.

Wat u nog meer moet weten…

Er is een kleine ‘maar’ aan Ask Data: het is alleen toepasbaar met Engelse zoekwoorden, zoals “average”, “minimum”, “maximum” enz. Wel is Tableau door het toepassen van Natural Language herkenning in staat om meerdere verschillende omschrijvingen van woorden te herkennen die hetzelfde betekenen. Zo levert ‘mean costs’ hetzelfde resultaat op als ‘average costs’. Ask Data is zelfs zo slim dat je bijvoorbeeld de vraag kunt stellen: “Show me the cheapest wineries in France” (Geef de goedkoopste wijnhuizen in Frankrijk), waarbij Tableau het woord ‘cheapest’ herkent en een visualisatie geeft van het wijnhuis met de laagste prijs. Zie de afbeelding hier beneden.

 

Afbeelding: Hier is te zien hoe de zoekvraag ‘Show me the cheapest wineries in France’ wordt verwerkt in Ask Data. Tableau herkent de termen en linkt dit aan de variabelen in de data set. In de balk is te zien hoe ‘cheapest winery’ wordt verwerkt als ‘select winery by bottom price’

 

Aan de slag met Ask Data

Het Business Anlaytics and Data Science team van Advanced Programs is erg enthousiast over deze nieuwe toepassing. Heeft u een Tableau licentie? Dan kunt u zich hier inschrijven voor de beta versie: https://prerelease.tableau.com/welcome/

Heeft u nog geen Tableau licentie, maar wel interesse? Neem dan contact op met Erwin Wolters of bel naar 088 – 400 2300. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.