Rijkswaterstaat Advanced Programs Big Data Readiness Check

Het Datalab ondersteunt de business en diensten van Rijkswaterstaat bij het initiëren van projecten rond het thema Big Data. Met als doel om de waarde en mogelijkheden van data te verkennen voor de opdrachtgevers (business) van Rijkswaterstaat. Louise de Jong, kwartiermaker Datalab Rijkswaterstaat, heeft voor de Big Data Readiness Check gekozen om laagdrempelig te kunnen starten met Big Data experimenten.

Louise de Jong, wat waren de verwachtingen vóór het starten van het project?

Bij het Datalab lag vanuit de organisatie de vraag of de actualiteit van een extreem groot bestand met objecten die een beschrijving geeft van een specifiek gebied kan worden verbeterd door gebruik te maken van verschillende interne en externe data bronnen. Bijvoorbeeld de situatie van verkeerssignalering over het Nederlandse wegennet. De verwachtingen waren hoog gespannen. Met name de aanpak van de Big Data Readiness Check om op een laagdrempelige manier de waarde van Big Data voor Rijkswaterstaat duidelijk te krijgen heeft Rijkswaterstaat getriggered in te gaan op de propositie van Advanced Programs en Synerscope.

Hoe heeft Rijkswaterstaat de aanpak ervaren?

Louise de Jong Advanced Programs Big Data Readiness CheckEen goede voorbereiding met Advanced Programs en de eerste demo van Synerscope hebben goed geholpen om de behoefte c.q. vraag bij de opdrachtgever duidelijk te krijgen en hiermee de scope voor de Big Data Readiness Check te bepalen. In de daarop volgende twee workshops heeft Advanced Programs samen met Synerscope een setting gecreëerd waarin de verschillende deelnemers op basis van gelijkwaardigheid met het interpreteren en exploreren van data hebben samengewerkt. De inzet van data exploratie technieken en de kenmerkende wijze van visualisatie van SynerScope hebben het mogelijk gemaakt om vanuit verschillende invalshoeken naar de data te kijken. De workshops van Advanced Programs hebben eraan bijgedragen dat collega’s met verschillende rollen, die bij het vraagstuk betrokken zijn, een goed inzicht kregen van elkaars uitdagingen en de mogelijkheden van Big Data.

Welke resultaat heeft de Big Data Readiness Check Rijkswaterstaat opgeleverd?

De Big Data Readiness Check heeft met haar methodiek en gebruikte technologie, SynerScope, bewezen om op een snelle en doeltreffende manier naar grote hoeveelheden data te kunnen kijken en deze data vanuit verschillende invalshoeken te kunnen interpreteren. De Big Data Readiness Check is voor Rijkswaterstaat een waardevol traject geweest om te beoordelen of een Big Data project zinvol kan zijn, alvorens veel tijd en geld te stoppen in het bij elkaar brengen van partijen. Zoals de naam zegt: de Big Data Readiness Check is voor Rijkswaterstaat een praktisch instrument gebleken om de check uit te voeren of een vraagstuk geschikt is voor een Big Data aanpak.

Dennis Verweij Business Analytics & Data Science Advanced ProgramsWilt u verder praten over de mogelijkheden van de Big Data Readiness Check?

Dennis staat u graag te woord via de mail of via 088 – 400 2300