Ada Lovelace leefde in de negentiende eeuw en ging de geschiedenis in als ‘eerste programmeur ter wereld’. Zij bedacht hoe je een (mechanische) computer functionaliteit kon geven, met echte output. Daarvoor zette ze allerlei berekeningen op papier. In onze tijd hebben we programmeertalen zoals C++, Java en SQL om mooie apps mee te maken. Toch blijft het schrijven van honderden of zelfs duizenden regels code tijdrovend werk. Het kan ook anders, met een low-code-platform.

Een low-code-platform brengt de ontwikkeltijd van een app terug van maanden tot weken of zelfs dagen. Hoe dat kan? Doordat deze tooling meer visueel werkt, met drag-and-drop modules. Dat brengt handmatig codeerwerk terug tot het minimum. Grote bedrijven als Pepsi, HubSpot en Sega werken er al mee en zij zijn niet de enigen die low-code hebben ontdekt. Gartner voorspelt dat in 2025 liefst 70 procent van alle nieuwe applicaties tot stand komt met deze technologie. In 2020 was dit nog maar 25 procent.

Er mag dus gerust gesproken worden van een stormachtige opkomst. Dat is niet vreemd, gezien de duidelijke voordelen:

  1. Snelheid. Vooral tijdens de coronapandemie hebben bedrijven gezien hoe belangrijk het is om snel in te kunnen spelen op uitdagende omstandigheden. De concurrentie voorblijven vraagt om gestroomlijnde werkprocessen en een wendbaar ICT-landschap. Hoe mooi is het dan om binnen enkele dagen functionaliteiten toe te kunnen voegen en nieuwe initiatieven te lanceren? 
  2. Flexibiliteit. Low-code biedt nog steeds de mogelijkheid om unieke software te ontwikkelen, toegesneden op de behoefte van uw organisatie. Zie het maar als het verschil tussen een vaste en een verstelbare bureaustoel. Toch is er verschil met traditionele maatwerksoftware. Zo is er minder technische kennis vereist om aanpassingen te doen. 
  3. Minder druk op IT. Minder handmatig codeerwerk scheelt tijd en vermindert de kans op fouten. Daarnaast kunnen ook mensen zonder technische achtergrond makkelijk iets toevoegen aan een app. Dit zijn allemaal factoren die IT-mensen ruimte geven om zich te focussen op zaken die echt waarde toevoegen aan uw business.
  4. Leg de basis voor AI. Low-code platformen dienen ook als integratielaag. Dat maakt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een best-of-breed-landschap te beheren, maar dat is niet alles. Data komen namelijk op één plek samen en dat maakt de weg vrij voor door AI aangedreven oplossingen, die bijvoorbeeld voorspellende analyses doen. 
  5. Vergroot toekomstbestendigheid. Een low-code-platform kan applicaties en IT-systemen moderniseren door functionaliteiten toe te voegen. Een onderscheidende eigenschap die ervoor zorgt dat uw hard- en software nooit verouderd. 

Soorten platforms

Er zijn veel platforms op de markt. Het ene focust op het verminderen van papierwerk, door het automatiseren van bedrijfsprocessen. Het andere is gericht op het bouwen van intuïtief werkende, gebruikersvriendelijke (mobiele) apps. Ook het al eerder genoemde vernieuwen van legacy-systemen is een belangrijke functionaliteit. 

Bovendien worden platforms gebruikt om websites te bouwen en om toepassingen samen te voegen in één omgeving, om zo samenwerking te bevorderen. Verder speelt low-code in op de selfservice-trend: organisaties willen hun medewerkers in staat stellen zelfstandig een dashboard samen te stellen. Daar halen ze inzichten uit, waarop ze hun bedrijfsbeslissingen kunnen baseren.

Advanced Programs

Advanced Programs heeft veel kennis en ervaring op het gebied van low-code en kan adviseren over wat voor u het juiste platform is. Ook bieden we ondersteuning bij implementatie, beheer en onderhoud, en denken we mee over hoe low-code de meeste waarde toevoegt aan uw business.

Wilt u meer weten over wat low-code voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.