Intertoys lanceerde ooit binnen 48 uur een eigen, lokale bezorgdienst. Dat was nodig omdat de keten een levertijd van 1 tot 2 dagen garandeert. PostNL was op dat moment overbelast en het zag er naar uit dat gezinnen hun speelgoed niet op tijd voor Kerst in huis zouden hebben. Medewerkers gingen toen zelf pakketjes bezorgen. Met een speciaal ontwikkelde app scanden ze deze bij aflevering. Wanneer een hoge snelheid cruciaal is, valt al snel de term ‘low-code’: software die gebruikmaakt van een grafische ontwerpomgeving en drag-and-drop. Zijn er straks helemaal geen IT-specialisten meer nodig?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Er zullen altijd experts nodig zijn. Low-code maakt weliswaar gebruik van standaard bouwblokken, waardoor coderen een steeds beperkter onderdeel is geworden van het takenpakket van een developer. Maar kennis van programmeren blijft nodig, bijvoorbeeld om specifieke aanpassingen te kunnen doen om meer maatwerk achtige oplossingen te realiseren.

Zonder kennis is IT snel weer ‘legacy’

Bovendien hebben organisaties door de jaren heen vaak een complex ICT-landschap opgebouwd, vol applicaties die zijn gebaseerd op populaire talen als Java, Net en C++. Dit zijn vaak apps die helemaal zijn afgestemd op de behoefte van uw organisatie en die daardoor onderscheidend zijn. Met een low-code-platform is het niet nodig om daar afscheid van te nemen. Om deze apps up-to-date te houden, heeft u echter wel weer mensen nodig die verstand hebben van deze talen.

Daar komt bij dat low-code platforms allang niet meer puur worden ingezet voor het ontwikkelen van lichte, stand-alone applicaties. Ze lenen zich ook voor het bouwen van volledige kernsystemen voor multinationals. Om die te ontwerpen en te implementeren is veel kennis en ervaring nodig. Bijvoorbeeld van hoe data uit verschillende bronnen gecombineerd moet worden.

Ook zijn er heel veel verschillende aanbieders van low-code-platforms. Hoe kiest u het juiste platform? Vooral als applicaties aan elkaar worden gekoppeld, is kennis nodig van de uitdagingen die dit met zich meebrengt op het gebied van governance (de organisatie van data) en security.

Specifieke oplossingen vragen om dito kennis en skills

Er zijn ook no-code-platforms, voor niet-technische gebruikers. Die vereisen helemaal geen kennis van coderen. Maar deze zijn eigenlijk alleen geschikt om eenvoudige applicaties mee te maken. Ze bieden weinig flexibiliteit omdat ze werken met templates waar maar weinig aan kan worden aangepast. Om snel in te spelen op verandering is soms een out-of-the-box manier van denken nodig.

Specialisten zijn schaars

Dat er momenteel sprake is van een overspannen arbeidsmarkt, maakt low-code platforms nog populairder, omdat ze specialisten veel werk uit handen nemen. Programmeurs en developers staan echter zó hoog genoteerd op de lijst van kansrijke beroepen, dat het voor veel organisaties lastig is om überhaupt voldoende kennis in huis te halen; ook op gebied van low-code. Samenwerken met een partner die wél over de meest actuele kennis beschikt, biedt dan uitkomst. Een partner kan ook fungeren als verlengstuk van uw IT-afdeling. Advanced Programs heeft jarenlange ervaring met het toepasbaar maken van low-code. Daardoor kunnen we u als geen ander begeleiden om stappen te zetten op de weg naar snelheid en wendbaarheid.

Advanced Programs

Advanced Programs heeft veel kennis en ervaring op het gebied van low-code en kan adviseren over wat voor u het juiste platform is. Ook bieden we ondersteuning bij implementatie, beheer en onderhoud, en denken we mee over hoe low-code de meeste waarde toevoegt aan uw business.

Wilt u meer weten over wat low-code voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.